Δημήτριος Ελευθεριάδης, Γαστρεντερολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ντύσσελντορφ

Ο γαστρεντερολόγος Δημήτριος Ελευθεριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη των Σερρών για να συνεχίσει τις ιατρικές σπουδές του στο ΑΠΘ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου και αποφοίτησε το 2003. Μετά την εκπλήρωση του πρώτου τμήματος της ειδικότητας της Παθολογίας στο ΓΝ Σερρών και μετέπειτα απόκτησης 3ετούς εμπειρίας ως επιστημονικός συνεργάτης στο ενδοσκοπικό τμήμα της Α΄ παθολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ αποφάσισε να εμπλουτίσει τις γνώσεις του συνεχίζοντας την ειδικότητά του στη Γερμανία.

Συνέχισε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στο Oberhausen κοντά στον καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας κύριο Niederau, γνωστό για την ενασχόλησή του με συχνότερα αλλά και σπανιότερα μεταβολικά νοσήματα του ήπατος όπως η αιμοχρωμάτωση και η νόσος Gaucher. Έλαβε τον τίτλο του ειδικού γαστρεντερολόγου τον Μάιο του 2015 μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Düsseldorf της Γερμανίας. Στη διάρκεια της ειδικότητάς του ξεκίνησε μετά από παρότρυνση του καθηγητή κύριου Niederau την διδακτορική του διατριβή, την οποία και ολοκλήρωσε το 2016, εμβαθύνοντας στην επίδραση χρόνιων ιογενών ηπατιτίδων καθώς και του λιπώδους ήπατος στην εμφάνιση προδιαβητικών και διαβητικών βλαβών.

Επιθυμώντας να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στην ηπατολογία μεταμοσχευμένων και προμεταμοσχευμένων ασθενών αλλά και στην επεμβατική ενδοσκόπηση έλαβε θέση επιμελητή στην πανεπιστημιακή γαστρεντερολογική και ηπατολογική κλινική του Essen, ενός εκ των κορυφαίων γερμανικών νοσοκομείων μεταμοσχεύσεων ήπατος. Μετά από μία επιτυχημένη 3ετή επιστημονική σταδιοδρομία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Essen ολοκλήρωσε την μετεκπαίδευση στα νοσοκομεία της Γερμανίας λαμβάνοντας θέση επιμελητή και επικεφαλή ενδοσκοπικού τμήματος σε νοσοκομείο του Dinslaken, όπου εκτέλεσε μεγάλο όγκο ενδοσκοπικών επεμβάσεων μεταξύ των οποίων ο διαγνωστικός και επεμβατικός ενδοσκοπικός υπέρηχος και η ERCP. Ως αναγνωρισμένος εκπαιδευτής γαστρεντερολογίας ανάλαβε εκεί και το σημαντικό έργο της εκπαίδευσης ειδικευόμενων συναδέλφων.

Σε όλη τη διάρκεια των 13 ετών μίας ιδιαίτερα επιτυχημένης πορείας ειδίκευσης και εξειδίκευσης σε νοσοκομεία της Γερμανίας ο κύριος Ελευθεριάδης συμμετείχε σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια εμπλουτίζοντας τόσο τις κλινικές και ενδοσκοπικές δεξιότητές του όσο και τις επιστημονικές του γνώσεις, συνέγραψε δε και δημοσίευσε άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Τον Αύγουστο του 2023 ο κύριος Ελευθεριάδης αποφάσισε να επιστρέψει μαζί με την οικογένειά του στην Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Από τότε συνεργάζεται με την ιδιωτική κλινική του Αγίου Λουκά όπου διατηρεί ιατρείο και ταυτόχρονα εκτελεί τις ενδοσκοπικές εξετάσεις ασθενών του, ενώ παράλληλα εξετάζει ασθενείς και στο πολύ-ιατρείο του Αγίου Θεράποντα στις Σέρρες.