(με Picoprep® ή εναλλακτικά Citrafleet®)

Γενική προετοιμασία για κολονοσκόπηση

  • Ενημερώστε μας αν λαμβάνετε αντιαιμοπεταλιακή ή αντιπηκτική αγωγή (π.χ. Sindrom, Aspirin, Plavix, Clopridogrel, Brilique, Lixiana, Xarelto, Ticlopidin, Rocornal, Eliquis, Pradaxa) ή σκευάσματα πλούσια σε φλαβονοειδή (π.χ. Gingko) που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Είναι επίσης σημαντικό να μας ενημερώσετε, αν πάσχετε από συγγενή ή επίκτητη διαταραχή της πήξης του αίματος.

Αποφύγετε τις 3 τελευταίες ημέρες προϊόντα ολικής άλεσης με μεγάλους σπόρους, όπως δημητριακά, νιφάδες βρώμης, λιναρόσποροι, φρούτα, ακτινίδια, σταφύλια, κρεμμύδια και λαχανικά. Αποφύγετε επίσης το πολύσπορο ψωμί.

1 ημέρα πριν την εξέταση

Πρωινό: Συνίσταται διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών, όπως για παράδειγμα μία φέτα λευκό ψωμί, χωρίς το σκληρό περίβλημα, με μία φέτα κασέρι ή μαρμελάδα.

Μεσημεριανό (12 με 1 μ.μ.): Καταναλώστε το ζωμό από μία σούπα χωρίς τα στερεά υλικά αυτής.

Η κατανάλωση ανοικτόχρωμων υγρών (π.χ. χυμός μήλου, ανοικτόχρωμο τσάι, νερό χωρίς ανθρακικό) είναι επιτρεπτή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς ποσοτικό περιορισμό.

Ξεκινήστε περίπου στις 4 το απόγευμα με το πρώτο βήμα προετοιμασίας:

  • Ανακατέψτε το περιεχόμενο ενός φακελίσκου Picoprep® ή Citrafleet® σε ένα ποτήρι με 150 ml νερό, αφήστε το περιεχόμενο να κρυώσει και πιείτε το σχετικά γρήγορα
  • Πιείτε αμέσως μετά τουλάχιστον 4 ποτήρια ανοικτόχρωμων υγρών ή νερού χωρίς ανθρακικό (συνολικά 1 λίτρο)  

Επαναλάβετε στις 5:30 μ.μ. το δεύτερο βήμα προετοιμασίας, όπως παραπάνω

  • Αυτή τη φορά καταναλώστε επιπρόσθετα 4 με 8 ποτήρια ανοικτόχρωμων υγρών ή νερού χωρίς ανθρακικό (συνολικά 1-2 λίτρα)

Την ημέρα της εξέτασης

Ξεκινήστε τουλάχιστον 4 ώρες πριν το προγραμματισμένο ραντεβού με το τρίτο βήμα της προετοιμασίας, όπως παραπάνω. Επιπρόσθετα θα πρέπει να πιείτε περίπου 4 ποτήρια ανοικτόχρωμων υγρών ή νερού (περίπου 1 λίτρο) εντός 1 ώρας από τη λήψη της τρίτης δόσης. Μετά πρέπει να παραμείνετε τελείως νηστικοί μέχρι την εξέταση.

Μετά το τέλος της προετοιμασίας θα πρέπει το χρώμα των κενώσεων να είναι διαυγές-κίτρινο χωρίς στερεά υπολείμματα. Μόνο τότε μπορεί να διενεργηθεί η εξέταση.  Σε περίπτωση μη επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος, ενημερώστε μας έγκαιρα. Είναι εφικτό κατά περίπτωση να ενταθεί η δόση της προετοιμασίας.

Λοιπές οδηγίες

  • Σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά σκευάσματα είναι πιθανό εξαιτίας της προετοιμασίας να επέλθει απώλεια της δραστικότητας αυτών και κατ΄ επέκταση ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνίσταται η χρήση εναλλακτικών τρόπων αντισύλληψης.
  • Μη φέρετε μαζί σας την ημέρα της εξέτασης πολύτιμα αντικείμενα, όπως ρολόι ή κοσμήματα, για την απώλεια των οποίων δε φέρουμε ευθύνη.
  • Φορέστε άνετο ρουχισμό.
  • Σε περίπτωση λήψης σκευασμάτων σιδήρου, διακόψτε την αγωγή τουλάχιστον 5 ημέρες πριν την εξέταση.
  • Σε περίπτωση χορήγησης ενδοφλέβιας καταστολής στη διάρκεια της κολονοσκόπησης (π.χ. μιδαζολάμη ή προποφόλη) δεν επιτρέπεται η οδήγηση και η λήψη σοβαρών αποφάσεων για 24 ώρες μετά την εξέταση.